you Χρυσοχοΐδης - Wikileaks | Minore 365

0

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Wikileaks τον Ιανουάριο του 2010 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη είχε δηλώσει στον τότε πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ ότι η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Ελλάδα αλλά δεν είχε στοιχεία για να προχωρήσει σε συλλήψεις.Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, ότι « η ΕΥΠ είναι τίποτα» και την χαρακτήρισε ως επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια, λόγω των ελλείψεων της και του συνδικαλισμού των υπαλλήλων προσθέτοντας ότι θέλει να την «να την γκρεμίσει και να την ξαναχτίσει».

Το εμπιστευτικό έγγραφο περιγράφει τη συνομιλία μεταξύ του υπουργού και του πρέσβη, στις 22 Ιανουαρίου 2010 και πρόκειται για αναφορά του Ντ. Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κοινοποίηση σε πολλές πρεσβείες. Στη συνάντηση αναφέρει επίσης το έγγραφο ότι συμμετείχαν άλλα τέσσερα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.

Αρχικά, σύμφωνα με το έγγραφο, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τον πρέσβη για τις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο να αναδιοργανώσει την αστυνομία και να αναβαθμίσει το λιμενικό κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Με τη σειρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους αρχηγούς της αστυνομίας και του λιμενικού και έκανε λόγο για πρόταση που είχε υποβάλει στον αρχηγό της Αστυνομίας, Λευτέρη Οικονόμου, σχετικά με τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα αποτελούνταν από στελέχη τόσο του υπουργείο όσο και της πρεσβείας με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Wikileaks ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης ότι και η αστυνομία «δεν εκπληρώνει το ρόλο της να προστατεύσει την κοινωνία» γι' αυτό και θα προχωρούσε σε κινήσεις αναδιοργάνωσης με άμεσο στόχο να εμφυσήσει νέο πνεύμα για τις αρμοδιότητες της.

Στο θέμα της τρομοκρατίας, το έγγραφο αναφέρει ότι ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε πει ότι «η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών/αναρχικών ομάδων που δρουν τώρα αλλά δεν έχει στοιχεία για τη σύλληψη και την φυλάκισή τους» και επανέλαβε την άποψή του για σχέσεις ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων με τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι πιστεύει πως μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2010
θα έχουν εξαρθρωθεί όλες οι μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις και εξέφρασε την συμφωνία του σχετικά με την πρόταση του πρέσβη να συσταθεί μεικτή ομάδα από τις ελληνικές αρχές ασφάλειας και τις αμερικανικές.

Δημοσίευση σχολίου