you ΕΛΛΑΔΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ | Minore 365

0

ELLADA PTOXEFSI ΕΛΛΑΔΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
Να κηρύξει πτώχευση και να εγκαταλείψει το ευρώ προτρέπει την Ελλάδα ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, με άρθρο του χθες στους «Financial Times».Τρεις είναι, κατά τον Ρουμπινί, οι λύσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα.
Η πρώτη θα ήταν μια σημαντική υποτίμηση του ευρώ, κάτι που δεν θέλει η Γερμανία.
Μια δραστική μείωση του εργατικού κόστους μέσω των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι επίσης αδύνατη κατά τον Ρουμπινί, λέγοντας ότι η Γερμανία χρειάστηκε 10 χρόνια για να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητά της. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει σε ύφεση για μία δεκαετία».
Η τρίτη λύση είναι η «εσωτερική υποτίμηση» μέσω της δραστικής μείωσης των μισθών και των τιμών, λύση που, κατά τον Ρουμπινί, θα οδηγήσει σε μια πενταετία ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης, ενώ την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος θα καταστεί ακόμη πιο βιώσιμο.
«Λογικά λοιπόν, εφόσον οι τρεις αυτές λύσεις, δεν είναι εφικτές, ο μόνος δρόμος που απομένει είναι να εγκαταλείψει (το ευρώ). Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και μία δραστική υποτίμηση θα επανέφεραν γρήγορα την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως συνέβη με την Αργεντινή και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εγκατέλειψαν την πρόσδεση του νομίσματος (σ.σ. π.χ. με το δολάριο)».
«Ασφαλώς, η διαδικασία αυτή θα είναι τραυματική», τονίζει ο Ρουμπινί. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι ζημιές που θα υποστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης. Εν μιά νυκτί, οι ξένες υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, των τραπεζών και των επιχειρήσεων θα εκτιναχθούν.
»Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Η Αργεντινή το έκανε το 2001, όταν μετέτρεψε σε πέσο τα χρέη σε δολάρια. Η Αμερική έκανε επίσης κάτι ανάλογο το 1933, όταν υποτίμησε το δολάριο κατά 69% και εγκατέλειψε τον κανόνα του χρυσού. Μια ανάλογη μονομερής "δραχμοποίηση" των χρεών σε ευρώ θα είναι αναγκαία και αναπόφευκτη», υποστηρίζει.
του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Δημοσίευση σχολίου