you Λαθρομετανάστες απο Τυνησία-Αίγυπτο | Minore 365

0

Επιπλέον τρόπους για τη θωράκιση των συνόρων αναζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πολιτική αποσταθεροποίηση σε Τυνησία και Αίγυπτο έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα, που φοβάται νέο κύµα λαθροµετανάστευσης. Σε απανωτές συσκέψεις µε τη συµµετοχή της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Λιµενικού Σώµατος αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών στο νότιο τµήµα της Κρήτης. Η περιοχή θεωρείται εύκολα προσβάσιµη από Αιγυπτίους που πιθανόν να επιδιώξουν µε σκάφη να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος. Το Λιµενικό έχει αυξήσει τις περιπολίες του στη θαλάσσια περιοχή στα νότια της Κρήτης, ενώ έχουν αυξηθεί και οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για την αποβίβαση των λαθροµεταναστών.
Ενας ακόµη «πονοκέφαλος» για τις ελληνικές αρχές είναι η ευκολία που προσφέρουν οι διµερείς συµφωνίες Τουρκίας - Τυνησίας, οι οποίες επιτρέπουν σε κατοίκους της Τυνησίας να ταξιδεύουν στη γείτονα χωρίς βίζα. Η εκτίµηση που υπάρχει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πως µεγάλος αριθµός Τυνησίων θα επιλέξει να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος µέσω των χερσαίων και των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.
Ηδη εξετάζεται η παράταση παρουσίας της χερσαίας δύναµης της Frontex στην περιοχή του Εβρου και πέρα από την3η Μαρτίου, ηµεροµηνία που αρχικά είχε οριστεί ως καταληκτικήγια την παρουσία της ευρωπαϊκής δύναµης στην Ελλάδα. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 24 Φεβρουαρίου, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Ωστόσο, οι εκτιµήσειςστελεχών της γενικής διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε.είναι πως, αν αποσυρθεί η χερσαία δύναµη της Frontex, θα σηµειωθεί εκ νέου αύξηση των παράνοµων µεταναστών που θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Δημοσίευση σχολίου