you Πως αποφευγεις ιώσεις, κρυολογήματα! | Minore 365

0
Ο καλύτερος οδηγός για δυνατό ανοσοποιητικό!
Το μυστικό για να μείνεις υγιής αυτόν το χειμώνα κρύβεται στην ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού. Διότι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε αναπνευστική λοίμωξη που καραδοκεί την περίοδο αυτή να σε ρίξει στο κρεβάτι.Γρίπη- Πονόλαιμος- Κρυολόγημα: Κόψ' τους τη... φόρα!Μεταδίδονται μέσω του αέρα με το βήχα και το φτέρνισμα αλλά και μέσω της αφής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται από χερούλια πόρτας, χειραψίες, ακουστικά τηλεφώνων και άλλα αντικείμενα στα οποία έχουν ακουμπήσει αυτοί που πάσχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για το είδος των ιών που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα, οι ειδικοί πήραν ως βάση δείγματα από τα ακουστικά των τηλεφωνικών θαλάμων.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

1. Μη χαιρετάς διά χειραψίας και μη φιλάς άτομα με γρίπη ή κρυολόγημα.

2. Πλένε συχνά και καλά τα χέρια σου με σαπούνι και χλιαρό νερό.

3. Μην τηλεφωνείς με το στόμα κολλημένο στο ακουστικό.

4. Απόφυγε το συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους.

Με λίγα λόγια, οι ιοί των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται εύκολα στο περιβάλλον του σπιτιού ή της εργασίας, ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μετάδοσή τους έως την εμφάνιση της λοίμωξης είναι 2-5 ημέρες.

Κόλλησες ίωση; Πέρασέ την... ελαφρά

Α. Πιες αρκετά υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα (κυρίως φρεσκοστυμμένους χυμούς). Επίσης, 2-3 φλιτζάνια την ημέρα ρόφημα με φασκόμηλο, θυμάρι και μέλισσα είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου.

Β. Αν η μύτη σου είναι μπουκωμένη, θα νιώσεις ανακούφιση κάνοντας ενσταλάξεις σε κάθε ρουθούνι φυσιολογικού ορού, ενώ μια μικρή ποσότητα από τις ειδικές αλοιφές, κάτω από τη συναχωμένη μύτη, θα προλάβει τον ερεθισμό του δέρματος που μπορεί να προκαλέσουν οι ρινικές εκκρίσεις.

Γ. Κάνε εισπνοές με ατμούς ευκαλύπτου, για να ελευθερώσεις τις αναπνευστικές οδούς. Ιδανικό για εντριβές είναι το παρακάτω μίγμα: σε 1 ποτηράκι ρίξε χαμομηλέλαιο και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

Δ. Για τις υπερβολικές εκκρίσεις αλλά και τη δυσφορία στα ιγμόρεια, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση κάποιου ρινικού αποσυμφορητικού που θα προμηθευτείς από το φαρμακείο.

Ε. Για την αντιμετώπιση του βήχα, αποτελεσματική είναι η χρήση ενός βλεννολυτικού. Ανακούφιση, επίσης, προσφέρουν και οι γαργάρες με ρόφημα φασκόμηλου δυο φορές την ημέρα.

ΣΤ. Απόφυγε τα αντιπυρετικά, όταν δεν έχεις υψηλό πυρετό. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς. Επίσης, η γρίπη, τα κρυολογήματα και οι διάφορες ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικό για να θεραπευτούν.

Ζ. Σε περίπτωση πυρετού, δοκίμασε να πιεις κρύο ρόφημα μέντας στο οποίο θα προσθέσεις 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.

Η. Εξυπακούεται ότι πρέπει να αποφύγεις και το κάπνισμα, το οποίο σε κάνει πιο ευάλωτη σε οποιαδήποτε μορφή ασθένειας, αφού μειώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού. Επιπλέον, η νικοτίνη "κλέβει" από τον οργανισμό ένα σημαντικό ποσοστό από τη βιταμίνη C.

Το ξέρεις ότι οι γκρινιάρηδες αρρωσταίνουν πιο εύκολα;
Σε μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον διαπιστώθηκε πως οι γκρινιάρηδες και γενικά οι απαισιόδοξοι κρυολογούν πιο συχνά από τους χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη, μάλιστα, ανοσία στη γρίπη και γενικά στα κρυολογήματα παρατηρήθηκε σε όσους είχαν ανεπτυγμένο χιούμορ, ενώ, αντίθετα, πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα ήταν αυτοί που θύμωναν με το παραμικρό.

Πως θα κάνεις turbo τον οργανισμο σου!

1. Πρωταγωνίστρια η βιταμίνη C
Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C προφυλάσσει τις μεμβράνες των κυττάρων από τη φθορά, ενώ βοηθά τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να μεταφερθούν στο σημείο όπου βρίσκονται τα μικρόβια και οι ιοί και να τα εξουδετερώσουν.

2. Η διατροφή που προστατεύει
Στις βιταμίνες που προστατεύουν απο τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συμπεριλαμβάνοναι η Α, η D, η Β6 αλλά και ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Ο ψευδάργυρος, μεταξύ άλλων, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από τους ιούς και τα βακτήρια, γιατί προκαλεί την έκκριση θιμουλίνης, μιας ορμόνης που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Οι καλύτερες πηγές του είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το κρέας, ο κρόκος του αβγού, τα φασόλια.

Αν θέλεις να προλάβεις ή και να περιορίσεις τις διάφορες ιώσεις που σε πολιορκούν όλους τους χειμωνιάτικους μήνες, αύξησε στη διατροφή σου το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το ψάρι, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, τα όσπρια, τα καρότα, το λάχανο, το σπανάκι, τις μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, το ρύζι, τις πατάτες, που είναι καλές πηγές των παραπάνω βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Να πάρω συμπληρώματα;
Αν έχεις αυξημένες ανάγκες για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και για διάφορους λόγους δεν τα λαμβάνεις μέσα από τη διατροφή σου, η λήψη των αντίστοιχων συμπληρωμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των διατροφικών σου κενών. Σε γενικές γραμμές, έχεις ανάγκη από συμπληρωματική βοήθεια όταν: ζεις κάτω από έντονο στρες, αθλείσαι, καπνίζεις, ζεις και εργάζεσαι σε ρυπογόνο περιβάλλον, κάνεις δίαιτα, αναρρώνεις από κάποια ασθένεια, είσαι χορτοφάγος.

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα: Ξεχώρισε τα συμπτώματα

Το πρώτο και χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος είναι το συνάχι. Εμφανίζεται όμως και με φτέρνισμα, έκκριση φλεμάτων, χαμηλό πυρετό και ελαφριά κακοδιαθεσία. Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από κάποιο ρινοϊό και τα συμπτώματά τους υποχωρούν μόνα τους έπειτα από 3-4 ημέρες.

Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, αλλά περισσότερη κακουχία και συχνά υψηλό πυρετό, βήχα και μερικές φορές δύσπνοια. Οι ενοχλήσεις της γρίπης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (μπορεί να κρατήσουν 7-10 ημέρες). Επίσης, χρειάζεται προσοχή, γιατί συγκαταλέγεται, μαζί με την πνευμονία, στις δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο.

Πιες στην υγειά σου

Τσάι! Δυο κούπες τσάι καθημερινά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και δρουν προστατευτικά έναντι των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Κρασί! Ιδίως το κόκκινο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιακή λειτουργία, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, όσοι πίνουν ένα ή δυο ποτηράκια την ημέρα και εκτίθενται σε ιούς του κοινού κρυολογήματος έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

Ρόφημα με μέλισσα, θυμάρι και γλυκόριζα: είναι βάλσαμο για το βήχα.

Εchinacea σε χάπια ή σε σταγόνες: Πρόκειται για ένα δημοφιλές φυτό, που χάρη στα συστατικά του υποστηρίζει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και αμέσως μετά την πρώτη εκδήλωση του κρυολογήματος για διάστημα 8-10 ημερών. Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στη διάρκεια της λοίμωξης. Ο φαρμακοποιός μπορεί να σας δώσει οδηγίες για τη λήψη της echinacea ανάλογα με τη μορφή της.

Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν υποκαθιστούν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες των γιατρών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ιώσεων.

Και με το εμβόλιο τι γίνεται;

Ένας υγιής οργανισμός, κατά κανόνα, αντιπαλεύει αποτελεσματικά τους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν γρίπη. Γι’ αυτό το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Επιπλέον, η προστασία που παρέχει το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι περιορισμένη, αφού δεν καλύπτει 100% από την ασθένεια. Δεν καλύπτει, δηλαδή, τον οργανισμό από όλους τους ιούς. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας, Μελέτης και Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις: Καλό είναι κάθε χρόνο να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (καρδιοπαθείς, ασθματικοί, διαβητικοί, νεφροπαθείς) καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών. Επίσης, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, αν το υποδείξει ο παιδίατρος.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Δημοσίευση σχολίου